Budgettering og benchmarking, der giver landmanden grundlag for proaktiv ledelse
Formålet er at forbedre bedriftens økonomiske resultat ved at sikre grundlaget for, at landmanden rettidigt, med udgangspunkt i budgettering og benchmarking træffer de mest rentable driftsøkonomiske beslutninger.
Den stramme økonomi i specielt kvæg- og svinesektoren betyder, at antallet af udarbejdede budgetter i landbruget er steget meget og udgør over 5.500 stk. Mange budgetter skal godkendes af pengeinstituttet og er reelt både optimeringsværktøj, styringsredskab og grundlaget for rapportering på mange ejendomme. Samtidig er priserne meget volatile. Det skaber et behov for fleksible og samtidig simple budgetteringsmodeller og opfølgningsmetoder på den enkelte bedrift.
Det belyses, hvilke fleksible budgetteringsmodeller der kan rumme primærsektorens usikre og varierende vilkår. På den baggrund udvikles prototyper af forskellige budgetteringsmodeller, som efterfølgende testes af udvalgte landmænd. På baggrund af test mv. udarbejdes beskrivelser af hver budgetteringsmodel, som kan danne udgangspunkt for den fremadrettede budgettering.
For at opnå det fulde udbytte af budgettet skal det indeholde en målsætning for potentialerne, der kan med-virke til at forbedre bedriftens økonomiske resultat. Det belyses derfor ved case-forløb, hvordan landmanden, via årsrapportens nøgletal og analyser selv kan identificere nye potentialer for forbedret indtjening på bedriften. På den baggrund udarbejdes Best Practice for anvendelse af analyseresultater og nøgletal i budgetteringsprocessen.
Benchmarking op imod andre bedrifter er en god motivationsfaktor for den enkelte landmand. Benchmarking foretages i dag som udgangspunkt én gang om året. Det belyses, hvilke muligheder der er for at udarbejde løbende benchmarking på perioderesultater, og dette danner baggrund for udarbejdelse af et koncept inden for området.
I projektperioden vil der bl.a. blive udarbejdet artikler, som vil blive bragt i landbrugsrelevante medier. Desuden vil der blive afholdt indlæg på møder, og der afholdes afslutningsvis et webinar, hvor relevante projekt-resultater bliver præsenteret.
Effekten er, at landmanden får mulighed for at anvende budgettet og benchmarking som et primært styringsværktøj i den løbende ledelse og økonomistyring, hvilket bidrager til opfyldelse af de opstillede målsætninger og forbedring af det økonomiske resultat. Den forbedrede indtjeningsevne i erhvervet vil bidrage til en øget konkurrenceevne, der vil have positive samfundsmæssige effekter.